Der findes mange forskellige stofkvaliteter, man kan vælge at betrække sine møbler med. De mest anvendte er uld og polyester. Vælger du uld, er dit møbelstof smudsafvisende fra naturens side. Uld indeholder lanolin, der er beskytter mod væske og smuds. Hvis du plejer og rengør din sofa ofte, kan uld holde sig smukt i mange år. Naturmaterialer som uld, hør, læder og træ er levende materialer. Spilder man på dem arbejder de, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt.
Vælger du polyester, får du ofte et blødt møbelstof med en høj slidstyrke. Nogle polyestertyper er vand og smudsafvisende, men det kan være en god idé at imprægnere stoffet, hvis man vil have undgå pletter. Brug en god vandbaseret imprægnering, inden møblet tages i brug. Den vandbaserede løsning er bedre for miljøet og indeklimaet end de mere kemiske produkter.
Rengøring af møbler
Ønsker du at bibeholde møbelstoffets udseende og forlænge møblets levetid, er jævnlig rengøring essentielt. Støv og snavs kan fremme slid og på sigt også ændre stoffets farve. Yderligere medvirker støv og snavs til et dårligt indeklima. Så det er vigtigt at rengøre dine møbler hver uge.
Støvsug møbler for at undgå pletter
Vi anbefaler hyppig støvsugning af stoffet. Gerne 1-2 gange i ugen når du alligevel støvsuger gulvet. Brug den bløde børste, der følger med de fleste støvsugere. Støvsug gerne på halv styrke, hvis det er lettere. Det er vigtigt at fjerne alt støv og snavs grundigt. Har dit møbel løse hynder, bankes disse udenfor, og der støvsuges under hynderne. Kan din sofa skilles ad, så støvsug mellem modulerne ind i mellem. Når dit møbel er rent og støvfrit, er det sværere for skidt at sætte sig fast. På den måde undgår du også pletter, når uheldet er ude. Fjern pletter på stofmøbler hurtigst muligt. Så er de lettest at fjerne.
Misfarvning af møbelstof
Vær opmærksom på, at stof er modtageligt for misfarvning, uanset hvilken farve det har. De lyse stoftyper er dog mere modtagelige, end de mørke. Det betyder, at din sofa eller stol kan misfarves af kraftigt farvede stoffer som f.eks. et par nye cowboybukser eller en rød nederdel. Vil du undgå dette, anbefaler vi, at du er ekstra opmærksom eller lægger et tæppe på sædet, hvis der er risiko for misfarvning.
Fjern pletter på stofmøbler
Er der kommet en plet, er en hurtig indsats afgørende for at opnå det bedste resultat. Du skal afsætte god tid til pletfjerningen, da det kan kræve en del gentagelser.
Fjern pletter på møbler fra tyndtflydende væsker på møbelstof.
F.eks. kaffe, te, rødvin og sodavand: Pletten skal behandles med det samme!
Til at fjerne pletter skal du bruge rene, fnugfri klude, der ikke farver, lunket vand samt mildt opvaskemiddel uden farve. Brug kun pletfjerningsmidler, hvis dit møbelstof er lavet til at kunne tåle det. Brug aldrig skrappe midler på uld.
Er pletten stadig våd, skal du behandle den med det samme. Er pletten tørret ind, skal du starte med at støvsuge hele fladen meget grundigt.
Du kan med fordel behandle hele siddefladen, for at undgå skjolder.
- Dup væsken op med en tør klud
- Dup pletten og resten af fladen med lunkent vand
- Dup efter med en tør klud
- Brug evt. en dråbe opvaskemiddel og masser den forsigtigt ind i stoffet på og omkring pletten – lad det virke en times tid eller natten over
- Dup med fugtige klude, til sæben er væk – pletten bearbejdes fra yderkant og ind mod midten – skyl kluden op løbende for at fjerne sæberester
- Dup til sidst med en tør klud
- Gentag evt. behandlingen flere gange
Er der skjolder efter pletfjerning, kan det skyldes støv fra sofaen eller snavs fra vandet. Det er derfor vigtigt at støvsuge din sofa ofte. Og når du pletfjerner, skal du bruge rent vand, og skifte det flere gange. Skift også gerne klude flere gange. Husk at behandle hele siddefladen eller den flade, der er spildt på. Ellers risikerer du, at din behandling efterlader en skjold.
Er pletten meget genstridig, kan du drysse kartoffelmel ud over pletten. Lad det sidde i 3 døgn og støvsug grundigt. Hvis der stadig er en plet, kan du duppe med sæbeskum fra mildt opvaskemiddel uden farve eller lidt danskvand. Gentag evt. processen med opvaskemiddel. Husk at behandle hele siddefladen for at undgå skjolder.
Fjern pletter på møbler fra tyktflydende madvarer på møbelstof.
F.eks. ketchup, syltetøj og sovs: Pletten skal behandles med det samme!
Pletter fra tyktflydende madvarer, skrabes mest muligt op med en sløv kniv eller spartel før videre behandling. En indtørret plet skal støvsuges for løse partikler før den bearbejdes videre.
Herefter behandles pletten som ved tyndtflydende væsker.
Fedtholdige pletter kan fjernes med hertil egnede milde pletfjerningsprodukter. Vi anbefaler altid, at et pletfjerningsprodukt afprøves på et ”usynligt” sted, før det anvendes. Møbelstoffet skal tørre helt inden brug.
Vi gør opmærksom på, at disse tips kun er vejledende. Mange pletter kræver en speciel behandling og teknik. Vi anbefaler derfor altid at tage kontakt til en professionel møbelrensningsvirksomhed, inden pletfjerningen iværksættes.
Se hvilke typer møbelstof, der er praktisk HER