0
 • Ingen produkter i kurven

Sådan plejer du dine møbler

MØBELSTOF

Der findes mange forskellige stofkvaliteter, man kan vælge at betrække sine møbler med. De mest anvendte er uld og polyester. Vælger du uld, er dit møbelstof smudsafvisende fra naturens side. Uld indeholder lanolin, der er beskytter mod væske og smuds. Hvis du plejer og rengør din sofa ofte, kan uld holde sig smukt i mange år. Naturmaterialer som uld, hør, læder og træ er levende materialer. Spilder man på dem arbejder de, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt.

Vælger du polyester, får du ofte et blødt møbelstof med en høj slidstyrke. Nogle polyestertyper er vand og smudsafvisende, men det kan være en god idé at imprægnere stoffet, hvis man vil have undgå pletter. Brug en god vandbaseret imprægnering, inden møblet tages i brug. Den vandbaserede løsning er bedre for miljøet og indeklimaet end de mere kemiske produkter.

Rengøring af møbler

Ønsker du at bibeholde møbelstoffets udseende og forlænge møblets levetid, er jævnlig rengøring essentielt. Støv og snavs kan fremme slid og på sigt også ændre stoffets farve. Yderligere medvirker støv og snavs til et dårligt indeklima. Så det er vigtigt at rengøre dine møbler hver uge.

Støvsug møbler for at undgå pletter

Vi anbefaler hyppig støvsugning af stoffet. Gerne 1-2 gange i ugen når du alligevel støvsuger gulvet. Brug den bløde børste, der følger med de fleste støvsugere. Støvsug gerne på halv styrke, hvis det er lettere. Det er vigtigt at fjerne alt støv og snavs grundigt. Har dit møbel løse hynder, bankes disse udenfor, og der støvsuges under hynderne. Kan din sofa skilles ad, så støvsug mellem modulerne ind i mellem. Når dit møbel er rent og støvfrit, er det sværere for skidt at sætte sig fast. På den måde undgår du også pletter, når uheldet er ude. Fjern pletter på stofmøbler hurtigst muligt. Så er de lettest at fjerne.

Misfarvning af møbelstof

Vær opmærksom på, at stof er modtageligt for misfarvning, uanset hvilken farve det har. De lyse stoftyper er dog mere modtagelige, end de mørke. Det betyder, at din sofa eller stol kan misfarves af kraftigt farvede stoffer som f.eks. et par nye cowboybukser eller en rød nederdel. Vil du undgå dette, anbefaler vi, at du er ekstra opmærksom eller lægger et tæppe på sædet, hvis der er risiko for misfarvning.

Fjern pletter på stofmøbler

Er der kommet en plet, er en hurtig indsats afgørende for at opnå det bedste resultat. Du skal afsætte god tid til pletfjerningen, da det kan kræve en del gentagelser.

Fjern pletter på møbler fra tyndtflydende væsker på møbelstof.
F.eks. kaffe, te, rødvin og sodavand: Pletten skal behandles med det samme!

Til at fjerne pletter skal du bruge rene, fnugfri klude, der ikke farver, lunket vand samt mildt opvaskemiddel uden farve. Brug kun pletfjerningsmidler, hvis dit møbelstof er lavet til at kunne tåle det. Brug aldrig skrappe midler på uld.
Er pletten stadig våd, skal du behandle den med det samme. Er pletten tørret ind, skal du starte med at støvsuge hele fladen meget grundigt.
Du kan med fordel behandle hele siddefladen, for at undgå skjolder.

 1. Dup væsken op med en tør klud
 2. Dup pletten og resten af fladen med lunkent vand
 3. Dup efter med en tør klud
 4. Brug evt. en dråbe opvaskemiddel og masser den forsigtigt ind i stoffet på og omkring pletten – lad det virke en times tid eller natten over
 5. Dup med fugtige klude, til sæben er væk – pletten bearbejdes fra yderkant og ind mod midten – skyl kluden op løbende for at fjerne sæberester
 6. Dup til sidst med en tør klud
 7. Gentag evt. behandlingen flere gange

Er der skjolder efter pletfjerning, kan det skyldes støv fra sofaen eller snavs fra vandet. Det er derfor vigtigt at støvsuge din sofa ofte. Og når du pletfjerner, skal du bruge rent vand, og skifte det flere gange. Skift også gerne klude flere gange. Husk at behandle hele siddefladen eller den flade, der er spildt på. Ellers risikerer du, at din behandling efterlader en skjold.

Er pletten meget genstridig, kan du drysse kartoffelmel ud over pletten. Lad det sidde i 3 døgn og støvsug grundigt. Hvis der stadig er en plet, kan du duppe med sæbeskum fra mildt opvaskemiddel uden farve eller lidt danskvand. Gentag evt. processen med opvaskemiddel. Husk at behandle hele siddefladen for at undgå skjolder.

Fjern pletter på møbler fra tyktflydende madvarer på møbelstof.
F.eks. ketchup, syltetøj og sovs: Pletten skal behandles med det samme!

Pletter fra tyktflydende madvarer, skrabes mest muligt op med en sløv kniv eller spartel før videre behandling. En indtørret plet skal støvsuges for løse partikler før den bearbejdes videre.
Herefter behandles pletten som ved tyndtflydende væsker.

Fedtholdige pletter kan fjernes med hertil egnede milde pletfjerningsprodukter. Vi anbefaler altid, at et pletfjerningsprodukt afprøves på et ”usynligt” sted, før det anvendes. Møbelstoffet skal tørre helt inden brug.

Vi gør opmærksom på, at disse tips kun er vejledende. Mange pletter kræver en speciel behandling og teknik. Vi anbefaler derfor altid at tage kontakt til en professionel møbelrensningsvirksomhed, inden pletfjerningen iværksættes.

Se hvilke typer møbelstof, der er praktisk HER

HØRFLET

UMI bænke og skamler

Hørgjordene er helt naturlige og ubehandlede.

Naturmaterialer som hør, uld, læder og træ er levende materialer. Spilder man på dem arbejder de, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt.

Hvis uheldet er ude, er det bedste at gøre, at fjerne så meget af væsken som muligt med en hårdopvredet blød klud. Pas på ikke at gnide væsken længere ind i gjorden, men dup i stedet forsigtigt på det udsatte område. Når man rengør hørgjorde, er det vigtigt at arbejde i felterne. Man skal tage et felt ad gangen og undgå at rengøre et halvt felt for at undgå plamager eller skjolder. Brug mildt opvaskemiddel blandet med vand til rengøring. Undgå for meget vand, da det kan give skjolder.

Ligesom andre møbler kan de lyse flettede sæder på UMI misfarves af kraftigt farvede stoffer, f.eks. et par nye cowboybukser. Ønsker man at gardere sig mest muligt mod dette, anbefales det at anvende en hynde i sædet eller et tæppe. Hør er et naturmateriale, der er designet til at patineres smukt og naturligt over tid.

LÆDER

Dunes læder fra Sørensen

Har du valgt det smukke og naturlige Dunes læder på dit møbel, kan du glæde dig til en smuk patinering over tid. Her skal du være ekstra opmærksom på, at det er et ubehandlet naturmateriale. Det vil sige, at læderet ikke er overfladebehandlet, og derfor tager imod alt fedt, skidt, farve og ridser.

Naturmaterialer som læder, hør, uld og træ er levende materialer. Spilder man på dem arbejder de, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt. Det anbefales, at man undgår brug af vand og sæbe til Dunes læder fra Sørensen. Det kan lægge de fine dun ned og gøre læderet mørkt og glat.

Hvis du vil vide mere om læderpleje og pletfjerning, henviser vi til læderspecialister eller til anbefalingerne fra Sørensen Læder HER

TRÆ

Træmøbler med lak

De fleste møbler fra MAKE nordic (på nær spiseborde) er behandlet med en mat lak, der er næsten usynlig. Er du i tvivl om dine møbler er lakerede, kan du teste ved at sætte en våd finger på træet. Skifter træet ikke farve, er det behandlet med lak.

Borde med lak

Vi anvender vandbaseret lak for bevare et godt indeklima og undgå unødig belastning af miljøet. Lakken er mat og sørger for, at dine møbler holder sig smukke i mange år, uden at du behøver at pleje dem yderligere. Undgå at lade spildt væske ligge, da det kan trække ind og ødelægge overfladen. Møblerne kan tørres af med en tør eller en hårdt opvredet klud. Ingen anden behandling er nødvendig.

Når møblerne bliver gamle og ridsede, kan de slibes ned og behandles på ny.

Oliebehandlede spiseborde

Har du et oliebehandlet spisebord, er det vigtigt at behandle det regelmæssigt.

Ved at behandle med olie, vælger du selv, hvor naturlig eller hvor glat og afvisende overfladen skal være. Du vælger også selv, om bordet skal lysnes eller være mørkere. Det er oliens farve, der afgør dette. Er dit bord blevet for lyst, behandles det med en klar olie efterfølgende. Så bliver det automatisk mørkere.

Køb en god olie i den ønskede farve og følg anvisningerne på olien.

Undgå at lade spildt væske ligge, da det kan trække ind og lave skjolder eller ødelægge træets overflade.

Fordele ved oliebehandling af borde

Træ er et levende naturmateriale. Spilder man på det arbejder træet, og pletten vil med tiden blive mindre, lysnes og måske forsvinde helt. Når du vælger et oliebehandlet bord, får du en naturlig overflade, hvor ridser og pletter kan minimeres eller fjernes ved pleje og vedligehold. Et oliebehandlet bord kan slibes i overfladen inden behandling, så de fleste pletter og ridser går væk.

HOLMEN SPISEBORD

Pleje af massivt bord  
Når du modtager dit nye HOLMEN spisebord, anbefaler vi, at du plejer det med olie.
Vil du have et lyst bord, skal du bruge en olie med hvidt pigment i.
Vil du have et lidt mørkere bord, skal du bruge en klar olie.

 

SÅDAN GØR DU (Trip Trap olie, ekstra hvid)

 1. Overfladen slibes med sandpapir korn 120-180. Husk at slibe langs træårernes retning. Støvsug pladen fri for slibestøv og kør over pladen med en tør klud inden oliering.
 2. Olien rystes grundigt.
 3. En passende mængde olie fordeles med en klud i et jævnt dækkende lag. Husk at bagsiden af bordet også skal have olie, og eventuelle tillægsplader ligeså.
 4. Vent ca. 10 min. (ved stuetemperatur) mens olien trænger ind i træet. Er der tørre områder gives disse lidt ekstra olie.
 5. Herefter tørres overskydende olie af med en fnugfri bomuldsklud. Overfladen skal være helt fri for overskydende olie.
 6. Efter 24 timer er bordpladen brugstør. Bordpladen må i denne periode ikke påvirkes af vand.

Se evt. videoen herunder

 

HUSK AT KLUDENE ER SELVANTÆNDENDE, SÅ DE SKAL LÆGGES I EN POSE MED VAND SOM DÆKKER KLUDENE INDEN BORTSKAFFELSE.

Ved den daglige rengøring bruges en hårdt opvredet klud. Tør evt. efter med en tør klud,
så pladen ikke står tilbage med vand på overfladen. Undgå at bruge sæbe eller andre skrappe rengøringsmidler på bordpladen.

Del via:

© MAKE Nordic 2017 - 2020